Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Bar sprzedawał jagnięcinę zawierającą kurczaka

Właściciele barów z kebabami otrzymali karę w wysokości ponad 16 tys. funtów m.in. za sprzedawanie jagnięciny zawierającej kurczaka - podaje Birmingham Mail.

Kontrole w lokalach gastronomicznych są konsekwencją niedawnego skandalu z koniną. Choudry Hussain i Mohammed Mahfooz są właścicielami firmy Madni Food Products Ltd, która posiada lokale przy Charles Henry Street w Birmingham i Brineton Street w Walsall.

Proces został wytoczony przez Sandwell Trading Standards, które w styczniu ubiegłego roku wykryło, że barze w Smethwick sprzedawane jest mięso z nielegalnego źródła.

Hussain i Mahfooz pojawili się w Warley Magistrates Court w ubiegłym tygodniu. Przyznali się do pierwszego zarzutu, a także do dwóch kolejnych – mieszania jagnięciny z drobiem oraz umieszczania fałszywych etykiet, które nie wspominały, że w daniu znajduje się kurczak.

Pierwszy zarzut zaowocował karą w wysokości 5 tys. funtów, a za dwa następne zasądzono grzywny po 1.2 tys. funtów każda. Firma musi także pokryć koszty w wysokości 800 funtów i zapłacić na fundusz ofiar kolejne 200.

Dodatkowo zarówno Mahfooz, jak i Hussain muszą zapłacić po 3.5 tys. funtów za wykroczenia oraz po 400 funtów kosztów sądowych i po 200 na fundusz ofiar.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
HSBC planuje kolejne zwolnienia – wypowiedzenie otrzymać może nawet 20 tys. osób
 Czytaj następny artykuł:
Birmingham Caribbean Festival odbędzie się w dniach 30 lipca - 1 sierpnia.