Wiadomości
Myjesz surowego kurczaka? Zwiększasz szanse na zatrucie pokarmowe
Dwie
na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso
pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym.
Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.
Rozpryskujące się krople wody mogą roznieść groźne bakterie po całej kuchni. Dlatego Food Standards Agency zdecydowała się oficjalnie pouczać ludzi, by zaprzestali tych praktyk. Przyrządzając drób: powinno się myć ręce po dotykaniu surowego mięsa oraz uważać, by nie podawać go niedopieczonego, jednak nie powinno się myc surowego kurczaka pod bieżącą wodą.
Za najwięcej zatruć pokarmowych odpowiada bakteria Campylobacter, która w czterech na pięć przypadków pochodzi właśnie z kurczaka. Chociaż zarażenie zazwyczaj kończy się na wymiotach i biegunce, to w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci. Co więcej, związane z nią zachorowania każdego roku kosztują państwo dziesiątki milionów funtów.
poniedziałek, 16 czerwca 2014 08:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl
Czytaj poprzedni artykuł: Podejrzany o zabójstwo Polaka wychodzi za kaucją | Czytaj następny artykuł: Ktoś strzelił do autobusu |
Gorące Tematy
Anglia wprowadza nowe surowsze przepisy dotyczące prawa jazdy
Rząd Wielkiej Brytanii oferuje dodatkowe 300 GBP dla beneficjentów Unive…
Tesco, Aldi, Asda i Co-op pilnie proszą o zwrot produktów. Sklepy oferuj…
Wizz Air oferuje szansę na wygranie dożywotnich lotów z okazji 20-lecia …
Surowe zasady bagażu podręcznego w Ryanair kosztują podróżnych 70 GBP na…